Hi ha trucs per il·luminar una casa? Què és millor un ull de bou o un fluorescent per donar llum a la cuina? Posem un llum de peu o un llum de sostre en el menjador? Llum indirecte, minimalista, visible, discreta? Hi ha alguna normativa establerta en aquest sentit?
L’arquitecte Carles Flotats, col·laborador de Finques Palau, explica que per a edificis residencials, industrials i d’oficines sí que s’estableix unes normatives i es fan estudis d’il·luminació específics, però a nivell domèstic no hi ha res concret més enllà del decret d’habitabilitat que marca uns mínims a tenir en compte perquè un pis sigui habitable. Així és que tot es redueix al gust de cadascú a l’hora de decidir posar un llum al sostre, una làmpada a la tauleta per llegir o ulls de bou al passadís. I també a l’ús que es vol fer de cada espai.
Però aquesta orfandat que potser alguns poden sentir a l’hora de triar com il·luminar els diferents espais d’una casa es pot compensar, segons remarca Flotats, anant a botigues especialitzades.
Des de fa un temps s’ha incorporat un servei d’assessorament a particulars que pot compensar la falta d’orientació i coneixement en aquest camp, més enllà de l’explicació sobre les característiques de cada làmpada, sistema lumínic o tipus de bombetes a usar que ens poden oferir a qualsevol botiga d’il·luminació.
Sempre és millor preguntar a la botiga de confiança o proximitat, si és que se’n té, per veure si ofereixen aquest tipus d’orientació addicional. A Barcelona es pot trobar diverses botigues que inclouen aquest servei. És el cas, per exemple, d’Abelux, un dels comerços tradicionals de la ciutat, situat a la cèntrica plaça Urquinaona. Amb el plànol del pis o de la casa o el projecte en construcció o rehabilitació, a més de tenir en compte el particular gust de cadascú, s’ajuda els clients a trobar la millor il·luminació per a cada racó de l’habitatge.
Altres botigues especialitzades i també molt conegudes com Biosca&Botey, PuntoLuz o Avanluce també ofereixen càlculs lumínics, projectes d’il·luminació i estudis d’eficiència energètica per a professionals i particulars.
Tal com ja vam apuntar en un altre post al blog sobre els leds, cal saber les diferents característiques que ofereixen les bombetes i les làmpades i trobar a cada espai aquell toc lumínic que ens pot anar millor. Així, per exemple, Flotats explica que en una cuina normalment s’aposta per una llum blanca perquè ajuda a percebre millor els objectes i, sobretot el menjar a l’hora de cuinar. Però en altres ocasions no sempre ens anirà bé un fluorescent, que és molt eficient però segons el tipus de llum que fa és poc agradable, sobretot si es tracta de treballar-hi a sota moltes hores (en el cas d’una oficina o un estudi, per exemple). Des de fa uns anys també es té molt en compte aquells sistemes d’il·luminació que es poden graduar (ja sigui una làmpada de peu, de sostre, un fluorescent o un llum de bou) i que permet incrementar o disminuir la intensitat al llarg del dia.
Són molts els dubtes que podem tenir a l’hora de plantejar-nos com il·luminar les habitacions de casa nostra, però des d’aquí us suggerim que opteu per preguntar a qualsevol especialista que trobeu de confiança i que de ben segur us ajudarà a trobar la millor solució per a cada espai.