Personatges de Sant Just

Ira Peire: «De Sant Just no em mouran!»

Després de viure a Madrid, Barcelona i Sant Joan Despí, la presidenta de l’Associació Dona i Empresa, Ira Peire, ho té clar: de Sant Just no la mouran. És fàcil trobar a la Ira caminant o pedalejant d’una banda a l’altra del poble perquè, per a ella, “Sant Just és una ciutat comodíssima per desplaçar-se sense cotxe: tot ho tenim a prop”. Per aquesta raó, el barri que menys li agrada és Mas Lluí, ja que hauria d’agafar el cotxe per anar a treballar o de compres. La presidenta, que tal com explica només marxaria de Sant Just per mudar-se a Nova York, nega que els ciutadans de Sant Just depenguin de Barcelona per cobrir les seves necessitats bàsiques, però sí que reconeix, amb esperances de què això deixi de ser així, que hi ha certes mancances d’oci al nostre poble.

ira

La Ira, que és directora de l’acadèmia d’idiomes i repàs Just l’Estudi, riu amb resignació quan explica que el seu pis està conquerit per les joguines de la seva criatura. No obstant això, assegura que encara queda intacte el millor espai de la seva llar: la terrassa, on realitza trobades amb la família i els amics a les màgiques nits d’estiu de Sant Just i a on, a més a més, ha aconseguit muntar el que és possiblement l’hort urbà més envejat de la seva escala, amb tomàquets, enciams, pebrots, maduixes, alfàbrega, patates, menta i un llimoner. Poca cosa, oi?

Dona i Empresa, l’associació que la Ira presideix, pretén “ajudar a totes les dones emprenedores, formin part o no del mercat laboral i estiguin desenvolupant o no la seva vida professional”. Això, aclareix la directora de Just l’Estudi, significa que totes les dones amb empenta i inquietuds tenen cabuda a l’associació, que esdevé una plataforma d’ajuda i acompanyament mutu. “Entre nosaltres col·laborem moltíssim: consumim els productes i serveis de les companyes; preparem tallers i activitats i compartim il·lusions i problemes” comenta la presidenta. En relació als problemes, la Ira argumenta que “nosaltres som autònomes, per tant no ens enfrontem als problemes que pateixen les dones al món laboral, sinó que patim les dificultats de ser autònomes, tal com ho fan els homes que també ho son”. El paper de la Ira a l’associació és dinamitzar les activitats, cosa que, gràcies a l’activisme de les sòcies, “no li treu gaire temps”.

Per a la Ira, entre els mèrits que cal atribuir a Dona i Empresa figuren la creació de “La Nit de Sant Just”, una iniciativa impulsada per l’associació que busca donar visibilitat als participants, així com la col·laboració en la Fira de Nadal, que permet a totes les associades tenir una carpa on explicar els seus negocis. L’associació, que està fortament compromesa pels temes socials de Sant Just, ha anunciat que posarà en marxa un projecte en contra de la violència de gènere. La Ira ens anticipa que “les nostres sòcies advocades atendran via telefònica els dubtes jurídics sobre el maltractament de totes les dones que ho necessitin”. Aquest servei, revela la Ira, formarà part d’un conjunt de prestacions que l’Ajuntament de Sant Just està preparant amb altres  àrees, com els serveis socials.

Per al 2017, la Ira Peire, com a presidenta de Dona i Empresa, demana trobar dones que visquin o treballin a Sant Just i es dediquin al món científic: l’únic camp que no està representat a l’associació.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s