Un carrer amb molta història, el de la Creu, on hi ha Finques Palau

Coincidint amb la celebració del desè aniversari de Finques Palau, ens ha fet gràcia mirar enrere per explicar la història que amaga el carrer de la Creu, on des de fa cinc anys, en el número 65, tenim instal·lada la nostra oficina.

I és que el nostre carrer té molta història. Al número 34-38 del carrer de la Creu, una mica més amunt de la nostra oficina, hi trobem l’Hostal Vell, que forma part de l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. I és que l’Hostal Vell, entre els actuals carrer de la Creu i del Raval, es va construir dins el que es coneixia com el Camí Reial, que venia del poble d’Esplugues fins a Sant Feliu, municipi amb el qual Sant Just va estar unificat en un sol territori jurisdiccional durant molts anys.  Originàriament,

L'edifici on hi havia l'Hostal Vell, en l'actualitat, amb la Creu davant

L’edifici on hi havia l’Hostal Vell, en l’actualitat, amb la Creu  del terme davant

l’edifici que va acollir l’Hostal Vell era una masia, que va patir diverses transformacions fins que el 1617 s’hi va instal·lar una carnisseria, en un dels llocs de pas estratègics del Camí Reial. Per aquest mateix motiu uns anys més tard, l’abril de 1686, els Jurats i el Consell de Sant Just van decidir construir en aquest edifici de la carnisseria un Hostal. Era un lloc molt transitat i ho van considerar un bon negoci.

El 1765 van començar les obres de la N-340 al seu pas pel municipi. Un cop oberta aquesta carretera, el Camí Reial del carrer de la Creu, anys abans molt concorregut, va veure disminuir la presència de vehicles i persones. Això va fer que l’activitat a l’Hostal Vell també disminuís i per això es va decidir construir-ne de nou a la carretera,  l’any 1798, l’Hostal Nou. L’Hostal Vell del carrer de la Creu va continuar funcionant fins el 1830.

Una altra monument arquitectònic i carregat d’història que hi ha al carrer on està ubicada Finques Palau és, precisament,  la creu del terme municipal de Sant Just Desvern, coneguda com la Creu de l’Hostal Vell, ja que està situada just davant. De fet, la que hi ha en l’actualitat és una reproducció. La Creu de l’Hostal Vell, d’origen antic no determinat, va ser enderrocada el 1868 i reconstruïda en el seu lloc original l’any 2008. De fet, un cop trencada, va ser reutilitzada com a pedra i descoberta anys després en un mur del carrer Miquel Reverter, de Sant Just. Altres parts de la Creu també van ser localitzades en diversos indrets del poble. Ara, es troben a l’Arxiu Històric Municipal de Sant Just Desvern.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s