Quines són les claus de la nova llei del lloguer?

El passat 9 de setembre el Parlament de Catalunya va aprovar la nova llei del lloguer que, com a principal novetat, regularà i limitarà el preu a pagar en aquelles zones on es considera que hi ha un “mercat de l’habitatge tens”.

Quines són les principals claus d’aquesta llei? Qui se’n pot beneficiar? Aquest nova legislació afecta a 60 municipis de més de 20.000 habitants a Catalunya, entre els que trobem Sant Just, Sant Joan Despí, Esplugues o Sant Feliu de Llobregat. 

A partir d’ara per fixar el preu de lloguer d’un habitatge caldrà fixar-se en un índex de referència, que és el que calcula el seu import en funció duna sèrie de variables com la localització, la superfície, la planta d’altura, l’estat de manteniment, si té ascensor o aparcament o l’any de construcció. Amb aquestes dades la Generalitat fixa un preu mitjà per metre quadrat que és el màxim que haurien de pagar els llogaters. Pots consultar-ho a la pàgina web de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.  

Què passa si els inquilins ara paguen més? Doncs que el propietari els haurà de baixar el lloguer. La llei fixa que el lloguer no pot augmentar respecte l’anterior si va ser firmat en els últims 5 anys. A més, una de les principals novetats és que el preu del lloguer només es pot modificar a la baixa, així que si uns inquilins paguen menys del que diu l’índex, en cap cas se’ls pot apujar el preu.

Però, com en tot, hi ha excepcions. Els propietaris de pisos de nova construcció o el que hagin fet grans obres de rehabilitació podran establir com a límit l’estimació a l’alça de l’índex de preus durant els primers cinc anys. També estaran exempts els propietaris que, entre sou i el pagament del lloguer dels seus inquilins, no arribin als 2.000 euros i els habitatges amb contractes de lloguer anteriors a 1995, els subjectes a un règim de protecció oficial, habitatges d’inserció o de mediació per al lloguer social.  

En cas d’incompliment, la llei preveu unes dures sancions, que van des dels 3.000 fins els 90.000 euros, en funció del tipus de falta. A més, la normativa permet al llogater reclamar per la via judicial les quantitats cobrades pel propietari que superin el límit permès.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s