Els leds, un món per a decorar i il·luminar la teva casa

La il·luminació dins de casa és una de les moltes coses que cal decidir quan entres en un pis nou, vols redecorar el teu habitatge o has de fer reformes. Amb pocs anys, aquesta part important en tota vivenda s’ha revolucionat amb el sistema dels leds  (Light Emitting Diode). Tot i que aquesta tipologia de làmpades es va inventar als anys 60, no s’ha generalitzat el seu ús fins fa relativament pocs anys enrere. Els leds es caracteritzen, segons explica Òscar Pujol, de l’empresa Pujol Iluminación, de Sant Feliu de Llobregat, per l’estalvi energètic respecte a les bombetes tradicionals incandescents o els halògens. Són més cars però la seva durabilitat i el baix consum els fan ser molt rendibles a la llarga. A més, les emissions de CO2 són menors per obtenir la mateixa il·luminació. No contenen mercuri ni altres metalls pesants i per això és més fàcil reciclar els seus components.

Els leds es van començar a utilitzar sobretot en la il·luminació nadalenca, però ara el seu ús s’ha generalitzat i, a més d’incorporar-lo dins de casa, també s’ha anat instal·lant a l’enllumenat de carrers, semàfors, interior d’edificis, panells publicitaris, etc.

Hi ha moltes modalitats de leds i, segons explica Pujol, també una àmplia gamma de tonalitats, que permet triar un tipus de leds amb una llum més càlida o més freda segons les necessitats de cada espai i dels gustos de cada persona. “És un camp nou que es va crear sobretot per reduir el consum i a partir d’aquí ha obert una gran possibilitat d’aplicacions”, remarca Pujol, que recorda que fa cinc o sis anys quan van començar a fabricar components leds eren molt més cars i que amb el temps, tot i que la diferència amb les bombetes tradicionals encara és alta, ha baixat i s’ha fet molt assequible per  a l’ús de particulars.

Leds grafic BO

 Tot i que ara sembla que s’han posat de moda els leds, Pujol alerta que abans de comprar o substituir els llums de casa, cal assessorar-se i valorar si l’adquisició de leds surt a compte. Quan es tracta de canviar, per exemple, els aplics de sostre de passadissos, cuines i menjador, per exemple, que s’utilitzen diàriament i a diferents hores, val la pena perquè tot i la inversió inicial, a la llarga l’estalvi energètic serà important i es pot notar en una reducció del consum elèctric i, per tant, en la factura. Però si es tracta de canviar segons quines làmpades o llums que s’utilitzen poc (ja sigui de peu, de paret o les més decoratives) potser no és tan aconsellable. També considera que el rendiment d’un fluorescent és bo i que en aquests casos potser tampoc cal canviar al sistema de leds.

Pujol també alerta que de leds ara se’n venen a tot arreu, però que cal anar en compte perquè, generalment, si es vol un bon producte s’acabarà pagant potser vuit o nou vegades més que una bombeta tradicional, uns fluorescents o uns halògens. El millor és deixar-se assessorar pels especialistes de confiança de les botigues, tenint en compte cada cas.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s