La Generalitat crea un índex orientatiu sobre els preus dels lloguers

Index preusEl Govern de Catalunya ha creat un índex que permet als ciutadans saber el preu orientatiu que ha de pagar per un pis. Aquesta iniciativa neix com un “primer pas” per intentar frenar l’escalada de preus de lloguer, que només durant el 2016 es van encarir un 14,6% a Catalunya i un 16,2% a la demarcació de Barcelona. Les dades es poden consultar a la web de l’Agència de l’Habitatge.

El projecte consisteix en una base de dades amb 200.000 contractes i un cercador. Primer cal emplenar un formulari amb l’adreça de l’habitatge, amb la planta, la superfície, l’any de construcció, quin és el seu certificat energètic, l’estat de manteniment, si té ascensor, està moblat o té pàrquing.  L‘eina indica quin hauria de ser el preu per metre quadrat i estableix a partir de quan es pot considerar que està per sobre o per sota del valor de lloguer fixat.

La mesura respon a una voluntat d’intentar intervenir al mercat, però la Generalitat no té competències per fixar els preus dels lloguers, i perquè l’índex sigui efectiu necessitarà la col·laboració d’altres administracions. En altres països el sistema ha funcionat, tot i que moltes vegades els preus i les mesures es pacten entre l’administració, els propietaris i els sindicats de llogaters, un figura encara inexistent al nostre territori.

Segons la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, als propietaris que s’ajustin al preu els podrien bonificar l’IBI o part de l’IRPF en el tram català “un cop s’hagi certificat el bon funcionament”.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s