La Generalitat de Catalunya ha aprovat una llei que limitarà el preu del lloguer en aquelles zones “amb un mercat de l’habitatge tens”. És a dir, aquelles zones on s’acrediti que el preu del lloguer té un impacte molt superior al pressupost familiar, on hi hagi una gran desproporció entre l’augment de la població i la disponibilitat de pisos de lloguer o on el cost pugi clarament per sobre de l’IPC.
Aquesta nova legislació suposa que les rendes no podran superar en més d’un 10% l’índex de referència de preus i a més no es podrà actualitzar el preu del lloguer amb l’IPC.
La Generalitat intenta frenar el ritme d’increment dels lloguers a zones com Barcelona, on el preu dels arrendaments ha augmentat un 38% en els últims 5 anys. A causa de l’encariment de la capital, la bombolla s’ha estès a les poblacions properes com Sant Just Desvern, on s’ha viscut un augment interanual dels preus entre 2017 i 2018 d’un 39%.
En què es basa aquesta limitació?
- Per normal general, el preu no pot superar un 10% l’índex de referència de preus del lloguer.
- Hi pot haver un increment addicional d’un 5% en aquells habitatges que puguin justificar unes vistes excepcionals o característiques espacials com jardí o piscina. Sempre haurà d’estar perfectament justificat al contracte.
- Els habitatges nous o els que estiguin completament rehabilitats es podran llogar un 20% per sobre del que estableix l’índex de referència, però només durant els primers 5 anys després de la finalització de les obres.
Quins contractes es veuran afectats per aquesta nova llei?
Aquesta nova normativa no és retroactiva, pel que només s’aplicarà als nous contractes. Els habitatges que ja estan llogats mantindran el preu vigent.
El Departament de Territori de la Generalitat farà un mapa per determinar les zones geogràfiques “amb un mercat de l’habitatge tens” per fixar temporalment els preus dels lloguers en aquestes zones d’alta demanda. Posteriorment els ajuntaments hauran de demanar la seva inclusió i un cop acreditat que a aquell barri o ciutat falta habitatge assequible, es podran limitar els preus en consonància amb l’índex de referència de preus de lloguer.
Es pot reclamar si es paga de més?
Amb l’entrada en vigor del nou decret llei, si el propietari cobra un lloguer que sobrepassa el límit imposat pel Govern, l’arrendatari té dret a recuperar les quantitats que ha pagat en excés i els interessos. A més, pot acudir al jutjat a impugnar el contracte per declarar-lo nul.